Műanyag ablakok, ajtók és árnyékolás

Kérdése van? Hívjon!
06-1-206-1281

Szakmai szótár

Profil: A műanyag ablak, műanyag erkélyajtó, műanyag bejárati ajtó tokszerkezetét és szárnyát extrudált PVC profilokból készítik.

Légkamra: A műanyag ablak keret- és szárnyprofiljának jellemzője a kamraszám. A műanyag nyílászáró profilja több cellára van osztva és ezek határozzák meg, hogy 3, 4, 5, 6, 7 ,8 kamrás az ablak. Részben a hőszigetelésért, részben a stabilitásért felelős, de nem feltétlenül egyenes arányban a kamraszámmal.

Gumitömítés: A műanyag ablak tok és a szárnyprofilját úgy extrudálják, hogy kettős gumitömítést helyezhessenek el a műanyag nyílászáróban a tökéletes légzárás érdekében. A műanyag ablak 2, vagy 3 gumitömítéssel készülhet.

Párkányfogadó profil: A műanyag ablakok, ajtók alján található kiegészítő profil, mely egyrészt a szállításnál előnyös, másrészt a külső-belső párkányok szakszerű elhelyezéséhez szükséges.

Toktoldó műanyag ablakhoz: A profil anyagából készül, közvetlenül csatlakoztatható a műanyag nyílászáró tokjára. A tok szélesítésére/ magasítására szolgál, alkalmazható redőnyelőkészítéshez, hézagpótláshoz, erkélyajtóknál aljzatbetonhoz csatlakoztatáshoz.

Soroló profil műanyag ablakhoz: Több műanyag ablak esetleg műanyag erkélyajtó egymás mellé való illesztéséhez szükséges. Létezik sík, vagy szögsoroló is.

Hőhídmentes műanyag ablak: A kültérre szánt műanyag ablakok, nyílászárók, pontos gyártás és szakszerű beépítés esetén hőhídmentesek. Ez azt jelenti, hogy nem keletkeznek a nyílászárón hideg felületek, ahol folyamatos páralecsapódás keletkezne. Természetesen egy nagy páratartalmú lakásban előfordulhat az üvegmező alján kisebb párásodás.Ez melegperemes üvegtávtartóval kiküszöbölhető.

Műanyag nyílászáró rendszer: A műanyag nyílászáró rendszer egy komplett termékpalettát jelent, melyben a hagyományos ablakokon, erkélyajtókon, bejárati ajtókon kívül megtalálhatók a szükséges kiegészítők is, mint például a tokszélesítő profilok, küszöbprofilok, speciális vasalatok, üvegen belüli és kívüli osztók, színválaszték, sorolók, stb…

Fehér műanyag ablak: A műanyag ablak alapesetben fehér színű PVC-ből készül. A műanyag ablakgyártás több évtizedes múltjából származó tapasztalatoknak köszönhetően a ma gyártott legtöbb profil ellenáll az UV sugárzásnak és megtartja színét.

Fóliás műanyag ablak: A műanyag nyílászárók nem csak fehér színben érhetők el. Létezik csak kívül színes, kívül-belül színes, vagy csak belül színes műanyag ablak. A színeket a profilra laminált Renolit fólia adja. Ez a fólia, makacsul ellenáll az időjárás viszontagságainak, jól bírja az erős napsugárzást, a nagy hőingadozást és a mechanikai sérülésekkel szemben is megvédi a műanyag ablakot. Az Ablakweb igyekszik mindig a lehető legszélesebb fólia színválasztékot biztosítani vevőinek.

Acélmerevítés: A műanyag ablakok szárny és tokprofiljában horganyzott acélmerevítés található. A műanyag ablak merevségét részben ez a vasmerevítés adja. A vasmerevítés szükséges vastagságát a nyílászáró méretből számoljuk. A nagyobb és színes szerkezeteknél, ahol fokozott erőhatások érik az ablakot, erkélyajtót, vastagabb acélt használunk.

Nyílászárók vasalata: A műanyag nyílászáró szárnyát és tokszerkezetét összekötő mozgó acél elemek, melyek biztosítják az ablak funkciók működését.

Résszellőztető vasalat: A bukó-nyíló ablak, erkélyajtó vasalatának kiegészítő funkciója, mely a normál bukó funkción kívül lehetővé tesz egy kb 5mm-es szárny buktatást, ezzel biztosítva a folyamatos légcserét a párásabb lakásokban.

Hibásműködtetés gátló: A bukónyíló műanyag ablakok vasalati opciója, mely megakadályozza a vasalat helytelen pozícióba való állítását és ezáltal a műanyag nyílászáró félrecsukását. A kilincs forgathatóságát tiltja le nyitott állapotban.

Gombafejes vasalat: A vasalat biztonsági eleme, melynek köszönhetően a műanyag ablak szárnya bukó állásban nem emelhető ki, mert a gomba alakú záróelem ezt megakadályozza.

Biztonsági vasalat: Az erkélyajtók és ablakok két extra biztonsági fokozatú vasalattal rendelhetők. A WK1 (RC1) biztonsági vasalat esetében a nyílászáró mind a négy sarkánál található gombafejes záródási pont. A WK2 (RC2) biztonsági szint esetében az összes záródási pont gombafejes. A biztonsági zár szükséges kiegészítője a gombos, vagy kulcsos kilincs.

Rejtett vasalat: A mai belsőépítészeti trendekhez igazodva, nálunk is elérhető a magasabb kategóriájú műanyag ablakokhoz és erkélyajtókhoz a rejtett vasalat. Ez esetben belülről nem látszanak pántok, csak a kilincs. A rejtett vasalat kombinálható biztonsági vasalattal is.

Hőszigetelő üvegezés: A műanyag ablakokba kizárólag hőszigetelő üvegezés kerül. Kettő ill, három üvegtábla légmentes összeragasztása. Az üvegtáblák között távtartó kereteket alkalmaznak, mely alapesetben alumíniumból készül, de komolyabb nyílászáróknál hőhídmentes melegperemet alkalmaznak. A műanyag ablak hőszigetelését a legjobban befolyásoló elem.

Katedrál, vagy ornament üveg: A műanyag ablakok készíthetők olyan hőszigetelő üvegezéssel, melyek a fényt áteresztik, de az átláthatóságot korlátozzák.

Stadúr: Hőszigetelt tömör műanyag betét, melyet a műanyag ablakokba az üveg helyére raknak, pl. erkélyfalak parapet falaként.

Ablakgyártás egyedi méretre: Az Ablakweb nem raktároz szabvány méretű műanyag ablakot, hiszen minden műanyag nyílászáró legyártása egyedi, felár nélküli folyamat. A műanyag ablak gyártása, viszonylag rövid kb. 3-4 hetet vesz igénybe, és cserébe az Ön igényeit tökéletesen tükröző műanyag nyílászárót szállítunk.

Nyílászárók nyitásiránya: Azt, hogy a műanyag ablakok, erkélyajtók melyik irányba nyílnak, azaz milyen nyitásirányúak, a nyílászárós szakma egységesített szóhasználattal jelöli jobbosnak, vagy balosnak. Jobbos nyitásirányú egy műanyag ablak, vagy erkélyajtó, ha a pántok belülről nézve a jobb oldalon láthatók, a kilincs pedig a bal oldalon. Balos nyitásirányú egy ablak, vagy erkélyajtó, ha a pántok belülről nézve a bal oldalon láthatók, a kilincs pedig a jobb oldalon. Ezek a meghatározások a befelé nyíló műanyag nyílászárók esetén helytállóak. A kifelé nyíló műanyag erkélyajtó, bejárati ajtó esetén szintén a pánt helye szerint mondjuk jobbosnak, vagy balosnak a nyílászárót, hozzá téve, hogy a szerkezetet kívülről nézzük!

Szellőztető berendezés: A műanyag ablakok zárása precíz gyártás esetén szinte légmentes. Időszakos, páratartalom szerinti légcseréhez páraérzékeny szellőztető berendezést (Aereco) ajánlunk a műanyag ablakokhoz. Az Aereco szellőztető berendezés egy mechanikus szerkezet, melyben egy páraérzékeny szalag nyitja, ill. zárja a szellőző rostélyait. Az Aereco-t nem csak szellőztetési célokra alkalmazzák. Gyakran a Gázművek írja elő használatát, például nyílt égésterű gázkészülék esetén.

Fix ablak, üvegfal: A fix ablak valójában tokprofilba szerelt hőszigetelő üvegezés. Négyzetméterárra vetítve a legolcsóbb műanyag nyílászáró szerkezet. Alkalmazásánál vegyük figyelembe a tisztíthatóságot és helyiség szellőztetési lehetőségeit.

Bukó műanyag ablak: A csak bukó funkciójú műanyag ablakot másodrangú helyiségekbe javasoljuk, pl. garázs, vagy pince. A bukó ablak kilincse az ablak tetején található, ezért érdemes olyan helyre alkalmazni, ahol még elérhető a kilincs. Tisztításhoz a bukó ablak egyszerűen kiakasztható. Bukó ablak helyett lehetőség szerint tervezzünk bukó-nyíló műanyag ablakot, mely nem sokkal drágább, de annál praktikusabb. Magasan lévő bukó ablakhoz használható távnyitó szerkezet rudas, zsinóros, vagy flexibilis működtetéssel.

Nyíló ablak, erkélyajtó: Kétfunkciós, egyszárnyú kivitelű műanyag ablak, erkélyajtó. A kilincs 2 állású. Függőlegesen lefelé zárt állapotban, vízszintesen nyitott állapotban, működik a nyílászáró.

Bukó-nyíló ablak, erkélyajtó: A legpraktikusabb funkciójú egyszárnyú kivitelű műanyag ablak, vagy erkélyajtó. A kilincs 4 állású. Függőlegesen lefelé zárt állapotban, vízszintesen nyitott állapotban, 45 fokban felfelé résszellőztető funkcióban, függőlegesen felfelé bukó funkcióban működik a nyílászáró. Az Ablakwebnél a bukónyíló műanyag ablakok és erkélyajtók alapfelszereltsége a résszellőztető és a hibás működés gátló vasalat.

Váltószárnyas nyílászárók: A kétszárnyú, vagy más néven középen nyíló műanyag ablakok, erkélyajtók két szárnyát kitárva középen nem marad osztó. A főszárnyon található a kilincs, ez nyitható először, igény szerint buktatható is. A másodszárny, vagy váltószárny nyílik másodikként, bukó funkció nem lehetséges.

Tokosztott nyílászárók: Ezeknél a nyílászáróknál a tokot osztjuk meg egy fix profillal, így például egy kétszárnyú tokosztott ablak szárnyai kitárva középen látható marad az osztás. A tokosztott ablak szányai külön-külön nyithatók, akár buktathatók is.

Kifelé nyíló nyílászárók: A kifelé nyíló műanyag nyílászárók hazánkban ritkák. A magyarországi építészeti gyakorlatban befelé nyíló ablakokat, erkélyajtókat terveznek az épületekhez, kivétel ez alól például a közintézmények bejárati ajtaja, füstelvezető ablak.

Kilincsek műanyag ablakokhoz: A fehér műanyag ablakokhoz, erkélyajtókhoz alapáron tartozik a fehér kilincs, a faerezetű fóliás műanyag nyílászárókhoz a sötétbarna kilincs. Csekély felár ellenében választható réz, bronz, vagy króm színű kilincs is. Lehetőség van a beltéri ajtókhoz választott kilincsekkel harmonizáló ablakkilincsek rendelésére is.

Tokküszöb: Az erkélyajtók alapesetben ú.n. tokküszöbbel készülnek. Ez esetben  nyílászáró tokprofilja jelenik meg küszöbként is. Előnye a tökéletes légzárás és hőszigetelés, hátránya, hogy kb 5-6 cm-t át kell lépni. Franciaerkélyeknél javasolt küszöbmegoldás. Toló-bukó erkélyajtónál csak tokküszöbös kialakítás létezik.

Alumínium küszöb: A nyíló erkélyajtók felár ellenében készülhetnek alacsony alumínium küszöbbel is. Előnye, hogy könnyen átléphető, esztétikus. Hátránya, hogy légzárása a tokküszöbös megoldáshoz képest gyengébb. Nagyobb forgalmú teraszokhoz javasoljuk. Emelő-toló erkélyajtónál csak alumínium küszöbös kivitel létezik.

Műanyag ablakok gyártási mérete: Egy házterven a tervező az ablakokat és erkélyajtókat névleges mérettel tünteti fel, mely nem a nyílászáró valódi gyártási méretét jelöli. A valódi gyártási méretet sok tényező befolyásolja (pl., párkányfogadó profil, tokszélesítő profil, redőnykiképzés, stb..). A nyílászárók gyártási méreteit, amennyiben lehetséges, kollégáink lemérik és a műszaki részleteket egyeztetik a megrendelővel. Amennyiben a nyílászárókat a szerkezetépítés előtt rendelik meg, a terv alapján, a vevő igényei szerint egyezünk meg a gyártási méretekben.

Falnyílásméret, kőméret: A falnyílás méretet a kőműves mesterek kőméretnek is szokták nevezni. A terven szereplő névleges méreteket szokták falnyílásként elkészíteni, a műanyag ablak gyártási méretét az ablak gyártójával ezek szerint kell megterveztetni.

Műanyag ablakok névleges mérete: Egy házterven a tervező az ablakokat és erkélyajtókat névleges mérettel tüntetik fel, mely nem a nyílászáró valódi gyártási méretét jelöli. A valódi gyártási méretet sok tényező befolyásolja (pl., párkányfogadó profil, tokszélesítő profil, redőnykiképzés, stb..). A nyílászárók gyártási méreteit, amennyiben lehetséges, kollégáink lemérik és a műszaki részleteket egyeztetik a megrendelővel. Amennyiben a nyílászárókat a szerkezetépítés előtt rendelik meg, a terv alapján, a vevő igényei szerint egyezünk meg a gyártási méretekben.

Nyílászárók felmérése: Az ablakfelmérés, különösen ablakcserénél összetett feladat. Számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, amit csak tapasztalt szakértővel javasolunk elvégeztetni. Az Ablakweb felmérő mérnökei igyekeznek mindig a helyszíni adottságoknak legmegfelelőbb kialakítású és méretű szerkezetet javasolni az adott ablaknyílásba.

Nyílászárók szállítása: A műanyag ablakokat megrendelt beépítési szolgáltatás esetén a beépítő csapat szállítja ki a helyszínre. Egyéni szállítás esetén a termék átvétele az Ablakweb raktárában történik.

Nyílászárók tárolása: A műanyag ablakokat lehetőleg fedett, a tűző naptól védett, zárható helyen javasoljuk tárolni. Minden műanyag nyílászáró aljára párkányfogadó profilt csavaroznak, ami a szállításnál és a tárolásnál is jó szolgálatot tesz. Az ablakok állítva, kis dőlésszöggel egymásnak dönthetők. A védőfóliát a tárolás ideje alatt ne távolítsuk el.

Bontásos beépítés, ablakcsere: Szakembereink megfelelő bontószerszámokkal rövid idő alatt bontják ki a meglévő fa ablakokat, a lehető legkevesebb falroncsolással. Ezután kerül sor a műanyag ablakok beépítésére. Tapasztalataink szerint a bontásos beépítések kb 90%-nál csak a belső falfelület visszajavítása szükséges.

Tokba építés: Olyan beépítési módszer, amelynél a régi fa nyílászáró tokszerkezete nem kerül kibontásra, hanem arra építik rá az új műanyag ablakot és az illesztési hézagot takarólécekkel fedik le. Előnye a gyors, tiszta beépítés, mely után nincs szükség kőműves és falfestő munkát végezni. Hátránya, hogy az üvegfelület csökken és a hőszigetelési problémát a régi tok mellett, és a redőnytoknál nem szünteti meg. Csak jó állapotú gerébtokos ablak esetén alkalmazható.

Illesztési-szerelési hézag: A műanyag nyílászárók körül beépítéskor 0,5-3cm illesztési hézag elhagyása célszerű. Egyes esetekben ettől nagyobb hézag is elfogadható.

Takaróléc: Tekercsben, szálban kapható öntapadós fehér műanyag léc, különböző szélességi méretekkel. Elsősorban panelépületeknél és tokba építésnél alkalmazzák a műanyag ablak illesztési hézagainak eltakarására. Téglaépítésű házban az illesztési hézag takarására inkább a hagyományos vakolást javasoljuk.

PUR-hab: A Poliuretán habot az illesztési-szerelési hézag kitöltésére, szigetelésére, a műanyag ablak rögzítésére használják.

Tokrögzítő csavar: Speciális önfúró csavar műanyag ablak beépítéséhez, mely dübelt nem igényel, közvetlenül az előfúrás után becsavarható a falba.

Szerelőfül, rögzítőfül: A műanyag ablak oldalára pattintható, ill. csavarozható acélfül, melynek segítségével a műanyag nyílászáró átfúrás nélkül rögzíthető. Elsősorban új építésű épületben alkalmazzák.

Nyílászáró elhelyezési síkja: Elsősorban új épületéknél merül fel a kérdés, hogy a főfal vastagságon belül, melyik síkra kerüljenek az új műanyag ablakok. Ezt több tényező is befolyásolhatja, mint például az esetlegesen tervezett árnyékolástechnika, homlokzati kép, párkány és könyöklő méret.

Ablak beépítése családi házban, új társasházban: Az ablakfelmérést és ablakbeépítést legegyszerűbb új építésű családi házakban és társasházakban megvalósítani. A megvalósítás műszaki részleteit, a helyes építészeti csomópontokat azonban célszerű szakértőinkkel egyeztetni. A műanyag ablak beépítéséhez lehetőség szerint hívjunk szakembert, így a garanciális életút jobban követhető.

Ablakcsere családi házban: Családi ház még meglévő nyílászárói helyére új műanyag ablakok felmérése, a régiek kibontása és az új szerkezetek beépítése összetett feladat. Az ablakcseréhez lehetőség szerint hívjunk szakembert, így a garanciális életút jobban követhető. Az ablakbeépítés nem csak a függőleges és a vízszintes síkok betartását jelentik. A modern műanyag ablakok vasalatai beépítés után finombeállítást is igényelnek.

Ablakcsere panellakásban: A panelépületek műanyag ablakai többnyire egy sémára készült szerkezetek. Persze paneltípusok szerint eltérőek az ablakok, erkélyfalak, de cseréjük egyszerűbb és utólagos falvisszajavítást is csak egyes esetekben igényelnek.

Ablakcsere régi bérházban: Múlt századokban épült bérházak még meglévő nyílászárói helyére új műanyag ablakok felmérése, a régiek kibontása és az új szerkezetek beépítése a legnehezebb feladat. A régi épületszerkezetek, áthidaló megoldások, hagyományos építőanyagok ismerete elengedhetetlen, hogy ne okozzunk kárt az ablakcserével az épület szerkezetében. Az ablakok cseréje után komolyabb falvisszajavítás szükséges, melyre kollégáink igény esetén szívesen adnak ajánlatot. Az ablakcseréhez lehetőség szerint hívjunk szakembert, így a garanciális életút jobban követhető. Az ablakbeépítés nem csak a függőleges és a vízszintes síkok betartását jelentik. A modern műanyag ablakok vasalatai beépítés után finombeállítást is igényelnek.

Ablakcsere társasházban: Az elmúlt 50-70 évben épült társasházak még meglévő nyílászárói helyére új műanyag ablakok felmérése, a régiek kibontása és az új szerkezetek beépítése összetett feladat. Az ablakcsere után többnyire falvisszajavítás szükséges, melyre igény esetén szívesen adunk árajánlatot. Az ablakcseréhez lehetőség szerint hívjunk szakembert, így a garanciális életút jobban követhető. Az ablakbeépítés nem csak a függőleges és a vízszintes síkok betartását jelentik. A modern műanyag ablakok vasalatai beépítés után finombeállítást is igényelnek.

Falbontás nélküli ablakcsere: A falbontás nélküli ablakcsere, azt jelenti, hogy a meglévő nyílászáró tokszerkezete a helyén marad. Csak a szárnyakat és a pántokat vágják le róla, majd a régi tokba egy új, komplett műanyag nyílászárót helyeznek. A fatok és műanyag tok közötti illesztési hézagot takaróléccel tüntetik el. A tokbaépítést csak olyan indokolt esetben javasoljuk, ha a meglévő tok kibontásával a falszerkezet állékonyságát veszélyeztetnénk.

Vasalat finom beállítás: A műanyag ablak beépítésének befejező tevékenysége. A műanyag nyílászárók több ponton állítható vasalata lehetővé teszi a “leszállt” ablakszárnyak helyes pozícióba való visszaállítását.

Pályázat nyílászáró cserére: A nyílászáró csere energia megtakarítást eredményez, melyet az állam a legtöbb országban támogat különböző mértékű (20-40%) vissza nem térítendő pályázati összegekkel. Fontos, hogy a tervezett nyílászárócsernél alkalmazandó műanyag ablakok megfeleljenek a pályázat által támasztott műszaki követelményeknek. Az Ablakweb által kínált műanyag ablakok a szigorú kiírású energiatakarékossági pályázatoknak is megfelelnek, a szükséges dokumentációkkal, minősítésekkel rendelkeznek.